Det finnes mange varianter av rasekatter. Dersom man gjerne vil ha en katt man kan ta med på utstilling, er det best å velge en rasekatt. Rasekatter kommer i mange farger og varianter, og temperamentet kan også variere.

Hellig birma er en populær katterase med halvlang pels. Katten har mørkere farge på ansiktet, ørene, halen og beina, mens selve kroppen er lys. Kattene er ikke født med mørkere farge i ansiktet. Ansiktsfargen utvikler seg etter hvert som katten vokser. Det finnes flere fargevarianter av hellig birma. Variantene kalles solid/ensfarget, stripete og skilpaddemønstret. Hellig birma er en langstrakt katt med forholdsvis korte bein. Kroppen er robust, og nesen er uten oppstopper. Kattene har blå øyne. Totalt finnes det rundt 20 fargevarianter av denne rasen. Pelsen på halsen er som regel lenger enn den i ansiktet og på kroppen, slik at katten får en slags krage. Kattene har hvite sokker.

Hellig birma ble avlet fram på starten av 1900-tallet, som en blanding mellom siameserkatt og perser. Det ble diktet opp myter og legender om kattene, mest for å presse opp prisene på dem. Hellig birma er en fin katt å ha med på utstilling. Den har et vennlig temperament, og er ganske selskapelig. Kattene er ikke de mest aktive, men de er heller ikke late. De liker å leke. En hellig birma mjauer som regel ganske lite, men den sier fra når den er sulten eller vil ha oppmerksomhet.

En hellig birma må børstes jevnlig, spesielt dersom man skal ha den på utstilling. Katter av denne rasen veier mellom 2,5 og 6 kg. Når kattene er på utstilling, blir både pelsen og fargesammensetningen bedømt, og det er spesielt viktig at sokkene og kilene er riktige. En hellig birma er også en fin familiekatt.